Industriele stofzuiger – alles wat je moet weten

Een goede industriele stofzuiger is essentieel in industriële omgevingen. Niet alleen omdat het de lucht en werkplek schoner houdt, maar ook omdat het bijdraagt aan een gezondere werkomgeving voor de werknemers en de levensduur van de apparatuur verlengt. In dit artikel bespreken we de veel voorkomende vragen en benamingen die voorbij komen tijdens de 35 jaar dat we deze stofzuigers verkopen.

We zullen in dit artikel antwoord geven op de volgende vragen:

 • Welke soorten industriële stofzuigers zijn er en wat zijn de benamingen?
 • Waardoor onderscheidt een industriële stofzuiger zich van een normale stofzuiger?
 • Is een industriële stofzuiger een bedrijfsstofzuiger?
 • Wat kost een industriele stofzuiger?
 • Wanneer kies ik voor een krachtstroomstofzuiger?
 • Wat is belangrijker onderdruk of luchtverplaatsing?
 • Welke Stofklassen zijn er?
 • Wat is Stofklasse L en M?

I – Welke soorten industriële stofzuigers zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten industriële stofzuigers beschikbaar voor verschillende toepassingen en omgevingen. Hieronder vind je een beschrijving van enkele van de meest voorkomende soorten industriële stofzuigers en hun benamingen:

Welke benamingen hebben industriele stofzuigers?

 • Fijnstofzuiger: speciaal ontworpen voor het opzuigen van fijnstof en andere kleine deeltjes.
 • Bouwstofzuiger: ontworpen voor de bouwsector en geschikt voor het opzuigen van grote hoeveelheden stof en ander bouwafval.
 • Industriële stofzuiger: algemene benaming voor stofzuigers die geschikt zijn voor industriële toepassingen.
 • Stofzuiger fijnstof: specifiek ontworpen voor het opzuigen van fijnstof.
 • Industriële stofafzuigers: ontworpen om stof en ander afval te verzamelen in industriële omgevingen.
 • Stofzuiger voor stofafzuiging: specifiek ontworpen om stof en andere deeltjes af te zuigen.
 • Afzuiging houtbewerking: specifiek ontworpen voor het afzuigen van stof en ander afval bij houtbewerkingsmachines.
 • Industriële stofzuiger: algemene benaming voor stofzuigers die geschikt zijn voor industriële toepassingen.
 • Industrie stofzuiger: algemene benaming voor stofzuigers die geschikt zijn voor industrieel gebruik.
 • ATEX stofzuiger: ontworpen voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen en voldoet aan de ATEX-richtlijnen.
 • Professionele stofzuiger: geschikt voor professioneel gebruik, zoals in kantoren of winkels.
 • Hout afzuiging: specifiek ontworpen voor het afzuigen van houtstof.
 • Stofafzuiging zaagmachine: ontworpen voor het afzuigen van stof en ander afval bij het zagen van materialen.
 • Gereedschap stofafzuiger: specifiek ontworpen om stof en ander afval af te zuigen bij het gebruik van gereedschap.
 • Oliezuiger: ontworpen om vloeistoffen en oliën op te zuigen.
 • Spanenzuiger: ontworpen voor het opzuigen van metaalspanen in bijvoorbeeld de metaalindustrie.
 • Vloeistofzuiger: geschikt voor het opzuigen van vloeistoffen.
 • Waterstof stofzuiger: specifiek ontworpen voor het opzuigen van waterstof.
 • Waterstofzuiger: ontworpen om water en andere vloeistoffen op te zuigen.
 • Bedrijfsstofzuiger: geschikt voor dagelijks gebruik in bedrijven en kantoren.
 • Geavanceerde stofzuiger: stofzuigers met speciale eigenschappen, zoals een hogere zuigkracht of grotere inhoud.

II – Wat is het verschil tussen industriële stofzuigers en normale stofzuigers?

Er zijn belangrijke verschillen tussen industriële stofzuigers en normale stofzuigers. Hieronder leggen we uit wat deze verschillen zijn en waarom industriële stofzuigers voordelen bieden in industriële omgevingen.

Zuigkracht en capaciteit van een stofzuiger?

Industriële stofzuigers hebben doorgaans een hogere zuigkracht en een grotere capaciteit dan normale stofzuigers. Dit komt omdat industriële stofzuigers zijn ontworpen om grote hoeveelheden stof, afval en ander materiaal op te zuigen en op te slaan. Een normale stofzuiger kan dit in beperkte mate.

Filtratiesysteem van een stofzuiger?

Industriële stofzuigers beschikken vaak over een geavanceerd filtratiesysteem om stof en andere deeltjes op te vangen. Dit voorkomt dat het stof terug in de ruimte wordt geblazen, wat bij normale stofzuigers wel kan gebeuren. Dit is belangrijk voor de gezondheid van werknemers en voorkomt dat het stof zich ophoopt in de omgeving.

Robuustheid en duurzaamheid

Industriële stofzuigers zijn ontworpen om onder zware omstandigheden te presteren en zijn doorgaans robuuster en duurzamer dan normale stofzuigers. Dit maakt ze geschikt voor gebruik in industriële omgevingen waar veel stof, afval en ander materiaal aanwezig is. Een voorbeeld. Een bedrijfsstofzuiger/ waterstofzuiger is ideaal voor een regulier magazijn of schoonmaakbedrijf. Echter moet er veel betonstof of grove materialen opgezogen worden dan is een industriele stofzuiger nodig. De normale bedrijfsstofzuiger zal het dan zeer snel niet meer doen. De bedrijfsstofzuiger is in verhouding voordeliger. Samen met de leverancier zult u de juiste moeten bepalen.

Flexibiliteit

Industriële stofzuigers zijn vaak flexibeler dan normale stofzuigers en kunnen worden aangepast aan specifieke toepassingen en omgevingen. Dit betekent dat ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen in verschillende industrieën.

III – Wat kost een industriele stofzuiger?

Zoals aangeven is het de interpretatie van de klant of hij of zij een bedrijfsstofzuiger of een industriele stofzuiger nodig heeft. Een bedrijfsstofzuiger is verkrijgbaar van €220 tot €850,-. Onder bedrijfsstofzuiger verstaan wij vaak een compacte stofzuiger voor de kantoren of juist een waterstofzuiger voor het magazijn.

Een industriele stofzuiger is verkrijgbaar tussen de €1.000,- en €20.000,-. Kies daarom een leverancier die je de verschillen kan uitleggen door jarenlange ervaring.

 

Waterstofzuiger PL25 PWDIndustriele stofzuiger automatisch filterschudder Coynco Iclean 350

 

 

IV – Wanneer kies ik voor een krachtstroomstofzuiger?

Krachtstroomstofzuigers zijn speciaal ontworpen voor het gebruik in industriële omgevingen waar veel stof en afval aanwezig is. Het grootste verschil tussen een krachtstroomstofzuiger en een gewone stofzuiger is dat een krachtstroomstofzuiger wordt aangedreven door krachtstroom in plaats van gewone stroom.

24/7 inzetbaarheid

Een industriele stofzuiger op krachtstroom (380 Volt) kan 24 uur per dag ingezet worden in tegenstelling tot de 230 Volt varianten. De krachtstroom varianten maken gebruik van een onderhoudsvrije turbinemotor. De stofzuiger zal hiermee wel zwaarder worden. Hetgeen in de zware industrie niet echt een probleem is. Deze stofzuigers kunnen zelfs uitgerust worden met heftruck lepel openingen zodat ze eenvoudig door het bedrijf verplaatst kunnen worden.

fijnstof stofzuiger Iclean

Meer vermogen

Krachtstroomstofzuigers hebben verschillende voordelen ten opzichte van gewone stofzuigers. Ze hebben bijvoorbeeld meer vermogen, waardoor ze meer stof en afval kunnen opzuigen en opslaan. Ook zijn er langere slanglengtes (20-40 meter) en grotere slangdiamters (50-90 mm) mogelijk.  Dit is vooral belangrijk in grote industriële omgevingen waar veel stof en afval aanwezig is.

Industriële stofzuiger HD Coynco HDC 111 Basic ATEX zuigmond - zijkant machine

Een ander voordeel van krachtstroomstofzuigers is dat ze efficiënter zijn dan gewone stofzuigers. Dit komt door de hogere zuigkracht en capaciteit van krachtstroomstofzuigers, waardoor ze sneller en efficiënter kunnen werken dan gewone stofzuigers. Dit bespaart tijd en energie.

Krachtstroomstofzuigers worden vaak gebruikt in industriële omgevingen zoals fabrieken, magazijnen, werkplaatsen en bouwplaatsen. Als je in een dergelijke omgeving werkt en regelmatig te maken hebt met grote hoeveelheden stof en afval, kan een krachtstroomstofzuiger een goede keuze zijn.

 

V – Wat is onderdruk en wat is luchtverplaatsing?

Bij de keuze voor een industriële stofzuiger zijn onderdruk en luchtverplaatsing belangrijke factoren om op te letten. Onderdruk is de kracht waarmee een stofzuiger lucht en vuil opzuigt, terwijl luchtverplaatsing de snelheid is waarmee lucht door de stofzuiger stroomt.

De verhouding tussen onderdruk en luchtverplaatsing is belangrijk omdat dit de prestaties van een stofzuiger beïnvloedt. Een hogere onderdruk zorgt voor een krachtigere zuigkracht, terwijl een hogere luchtverplaatsing ervoor zorgt dat de stofzuiger meer lucht en stof kan verplaatsen.

Een simpele stelregel

Onderdruk: hoe makkelijk zuigt de stofzuiger zwaardere materialen op. Luchtverplaatsing is belangrijk wanneer je grote hoeveelheden stof wilt verplaatsen en/ of wanneer je langere slanglengtes wilt toepassen (tot wel 30 meter). Het is dus belangrijk om te weten dat de optimale verhouding tussen onderdruk en luchtverplaatsing afhankelijk is van de toepassing en de omgeving waarin de stofzuiger wordt gebruikt. Onze deskundige medewerkers kunnen je adviseren over welke stofzuiger het beste past bij jouw specifieke behoeften en welke verhouding tussen onderdruk en luchtverplaatsing hierbij het meest geschikt is.

VI – Welke stofklassen zijn er?

Bij industriële stofzuigers wordt vaak gesproken over verschillende stofklassen die classificeren welke soorten stof en deeltjes de stofzuiger kan opzuigen. Er zijn in totaal drie stofklassen: L, M en H.

Stofklasse L

Deze stofklasse verwijst naar licht ongevaarlijk stof, zoals huisstof, kalk, aarde.

Stofklasse M

Deze stofklasse M verwijst naar middelmatig gevaarlijk stof, zoals houtstof, cementstof. Een stofzuiger die geschikt is voor stofklasse M heeft een hogere filtratiegraad dan een stofzuiger voor stofklasse L en kan gevaarlijkere stoffen veilig opzuigen.

Stofklasse H

Stofklasse H verwijst naar hoog gevaarlijk stof, zoals asbest en kwik. Dus ziekte-/ kankerverwekkende stoffen. Deze stofklasse wordt voornamelijk gebruikt in de asbestverwijderingsindustrie en andere sectoren waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Een stofzuiger die geschikt is voor stofklasse H heeft een zeer hoge filtratiegraad en is speciaal ontworpen om gevaarlijke stoffen veilig op te zuigen en op te slaan. Stofzuigers geschikt voor deze klasse zijn uitgerust met het zogenoemde HEPA filter.

ATEX stofzuiger 11 serie HEPA filter

VII – Conclusie

In dit artikel hebben we besproken welke soorten industriële stofzuigers er zijn, waaronder fijnstofzuigers, bouwstofzuigers, ATEX-stofzuigers en meer. We hebben ook uitgelegd waarom industriële stofzuigers van belang zijn in industriële omgevingen en waarin ze verschillen van gewone stofzuigers.

Verder hebben we de voordelen van krachtstroomstofzuigers en het belang van onderdruk en luchtverplaatsing bij industriële stofzuigers behandeld. Tot slot hebben we de verschillende stofklassen besproken en welke stofzuiger geschikt is voor welke stofklasse.

HD van Dijk is dé specialist en leverancier van industriële stofzuigers in Nederland en België. Met meer dan 35 jaar ervaring op het gebied van industriële stofzuigers hebben wij de kennis en expertise in huis om onze klanten deskundig te adviseren. Of je nu op zoek bent naar een stofzuiger voor stofklasse L of H, HD van Dijk heeft het juiste product voor jouw specifieke behoeften. We zijn exclusief importeur voor het merk: COYNCO.

Kortom, een goede industriële stofzuiger is van groot belang in industriële omgevingen en kan bijdragen aan een veiligere en schonere werkomgeving. HD van Dijk heeft de juiste kennis en producten om jouw bedrijf te voorzien van de beste industriële stofzuiger.

U kunt ons bereiken via: 0518-402247

Of via de mail: info@hdvandijk.nl