ATEX stofzuiger – hoe kiest u de beste voor uw bedrijf?

Een ATEX stofzuiger is niet meer weg te denken bij Nederlandse en Belgische bedrijven. Bedrijven die te maken hebben met explosiegevaarlijke omgevingen moeten de veiligheid van hun medewerkers en apparatuur waarborgen. Een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen is het gebruik van ATEX stofzuigers. Deze stofzuigers zijn speciaal ontworpen om veilig te kunnen werken in omgevingen waar brand- of explosiegevaar bestaat. In dit artikel gaan we dieper in op wat ATEX stofzuigers zijn, welke soorten er zijn en waarom ze zo belangrijk zijn voor bedrijven in explosiegevaarlijke omgevingen.

We zullen in dit artikel antwoord geven op de volgende vragen:

 • Wat is een ATEX stofzuiger, ook wel explosievrije stofzuiger? 
 • Is er ruime keuze in ATEX stofzuigers? 
  • Zijn er compacte ATEX stofzuigers?
  • Is er een 230Volt of 380Volt ATEX stofzuiger beschikbaar? 
  • Luchtaangedreven ATEX stofzuiger?
 • Geschiedenis van de ATEX richtlijn en welke zijn er?  
 • Wat is de functie van de ATEX 114 norm? 
 • Wat is een ATEX Zone? 
 • Welke ATEX zones zijn er? 
 • Welke 3 zones heeft een ex omgeving? 
 • Wat betekent de afkorting ATEX? 
 • Hoe ATEX Zone bepalen? 
 • Waarom ATEX? 
 • Hoe word een ATEX stofzuiger nog meer genoemd? 
  • Intrinsiekveilige stofzuiger 
  • Ex stofzuiger 
  • Explosieveilige stofzuiger
 • Wat is een ATEX markering op een ATEX stofzuiger? 
 • ATEX gecertificeerde stofzuigers? 
 • Zijn er speciale ATEX accessoires? 
  • Slangen 
  • Zuigmonden 
  • Slanghaspels 

 

I – Wat is een ATEX stofzuiger?

Een ATEX stofzuiger is een speciale industriezuiger die voldoet aan de ATEX-richtlijnen, die zijn opgesteld om de veiligheid in explosiegevaarlijke omgevingen te waarborgen. ATEX stofzuigers zijn ontworpen om te voorkomen dat vonken, warmte of elektrische ladingen kunnen leiden tot brand of explosies. Dit maakt ze essentieel voor bedrijven die werken met brandbare stoffen, zoals poeders, granulaten en chemische stoffen.

Hoe wordt een ATEX stofzuiger ook wel genoemd?

Naast de term ATEX stofzuiger, worden deze stofzuigers ook wel aangeduid als “Intrinsiekveilige stofzuiger”, “Ex stofzuiger” en “Explosieveilige stofzuiger” of “exlosievrije stofzuiger”. Dit zijn allemaal benamingen voor dezelfde soort stofzuiger die voldoet aan de ATEX-richtlijnen.

Kortom, een ATEX stofzuiger is een stofzuiger die veilig is voor gebruik in omgevingen waar explosiegevaar bestaat. Door te voorkomen dat vonken of elektrische ladingen kunnen leiden tot brand of explosies, dragen ATEX stofzuigers bij aan een veilige werkomgeving voor medewerkers en apparatuur.

Waar worden ATEX stofzuigers ingezet?

ATEX stofzuigers, ofwel explosieveilige stofzuigers, worden ingezet om productielocaties/ productieomgevingen schoon te houden. Specifieke omgevingen waar explosiegevaar is.

II – Welke soorten ATEX stofzuigers zijn er?

Er zijn verschillende soorten ATEX stofzuigers beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Hieronder worden de belangrijkste soorten stofzuigers beschreven:

230V ATEX stofzuiger of 380V ATEX stofzuiger

Dit type stofzuiger is beschikbaar in verschillende voltages en is geschikt voor gebruik in omgevingen waar de standaard spanning van 230V of 380V niet veilig is. Deze stofzuigers zijn uitgerust met speciale veiligheidsvoorzieningen om te voorkomen dat er vonken of elektrische ladingen vrijkomen.

Luchtaangedreven ATEX stofzuiger

Dit type stofzuiger wordt aangedreven door perslucht en is geschikt voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen waar geen elektriciteit beschikbaar is. Deze stofzuigers zijn veilig en betrouwbaar en zijn in staat om zowel droge als natte materialen op te zuigen.

Compacte ATEX stofzuiger

Dit type stofzuiger is klein van formaat en lichtgewicht, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is en geschikt is voor gebruik in kleine ruimtes. Compacte industriezuigers zijn ontworpen om te voldoen aan de ATEX-richtlijnen en zijn veilig en betrouwbaar in gebruik.

compacte atex stofzuiger Coynco

 

III – Wat zijn de ATEX richtlijnen en welke ATEX zones zijn er?

De ATEX-richtlijnen zijn opgesteld om de veiligheid te waarborgen in explosiegevaarlijke omgevingen. Wat betekend het woord ATEX? De afkorting ‘ATEX’ is afgeleid van het Franse ATmosphères EXplosibles en en verwijst naar twee Europese richtlijnen die betrekking hebben op explosiegevaar.
Er zijn twee ATEX-richtlijnen: ATEX 114 en ATEX 153. De ATEX 114-richtlijn richt zich specifiek op apparatuur die wordt gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen, terwijl de ATEX 153-richtlijn zich richt op de bescherming van werknemers in deze omgevingen.

Wat is de functie van de ATEX 114 norm? 

De ATEX 114-norm heeft betrekking op de certificering van apparatuur die wordt gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen. De norm specificeert welke maatregelen er moeten worden genomen om te voorkomen dat apparatuur vonken, warmte of elektrische ladingen afgeeft die een explosie kunnen veroorzaken.

Welke ATEX zones zijn er?

ATEX Zones zijn gebieden die zijn geclassificeerd op basis van het risico op explosie. Er zijn drie zones bij gassen/ dampen: Zone 0, Zone 1 en Zone 2. Bij stof is de zone marketing: Zone 20, Zone 21 en Zone 22. Zone 0/ 20 is het gebied waar de hoogste kans op explosie bestaat, terwijl Zone 2/ 22 het gebied is met het laagste risico. Het is belangrijk om de ATEX Zone te bepalen voordat er apparatuur wordt gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen om de veiligheid te waarborgen.

 • Meest verkochte ATEX Zone 1/21 stofzuiger:

Kortom, de ATEX-richtlijnen zijn opgesteld om de veiligheid te waarborgen in explosiegevaarlijke omgevingen. Het is belangrijk om te weten welke ATEX Zone van toepassing is voordat er apparatuur wordt gebruikt in deze omgevingen om de veiligheid van medewerkers en apparatuur te waarborgen.

 

IV – Wat is een ATEX markering en ATEX certificering?

Bedrijven die te maken hebben met explosiegevaarlijke omgevingen moeten zorgen voor de veiligheid van hun medewerkers en apparatuur. Een belangrijke veiligheidsmaatregel is het gebruik van ATEX stofzuigers. Deze stofzuigers zijn speciaal ontworpen om veilig te kunnen werken in omgevingen waar brand- of explosiegevaar bestaat. Om er zeker van te zijn dat een industriezuiger aan deze eisen voldoet, is er een ATEX certificering en markering.

ATEX markering voor ATEX stofzuiger?

Wanneer je apparatuur nodig hebt voor gebruik in gevaarlijke zones, dan moet je erop letten dat deze voorzien is van een ATEX markering of codering. Zo’n markering op een ATEX industriële stofzuiger ziet er bijvoorbeeld uit als:

 • II 3GD Ex dc h IIB T3 Gc
 • II 3D Ex h tc IIIC T135°C Dc IP65

Maar wat betekent deze ATEX markering nou eigenlijk en hoe kun je deze lezen?

De “EX” in de codering verwijst naar ATEX, wat staat voor “ATmosphères EXplosibles”. De “II” betreft de materiaalgroep waarbij “II” bovengronds is en “I” ondergronds. Het cijfer “3” geeft de apparaat categorie aan. De letter “G” verwijst naar gas, en als hier een “D” had gestaan dan was het apparaat geschikt voor stof. De “Ex” betekent dat het apparaat ontworpen is volgens de Europese norm.

De letter(s) daarna staat voor de beschermingwijze (manier van beveiligen) “d” staat voor drukvast, wat betekent dat het apparaat beschermd is tegen explosies door een drukbestendige behuizing. “c” staat voor constructieve veiligheid. “Ex h” staat voor: mechanisch beschermd met b, c of k. “t” staat voor bescherming door behuizing. De letters “IIB of IIC” geven de gasgroep of stofgroep aan. De “T3” staat voor de temperatuurklasse en geeft de maximale oppervlakte- en ontstekingstemperatuur aan (200 graden). Tot slot geeft “Gc of Dc” het explosiebeveiligingsniveau aan. In de codering kan bijvoorbeeld ook IP65 genoemd worden, hetgeen verwijst naar de waterdichtheid.

ATEX gecertificeerde industriezuigers voldoen aan de ATEX-richtlijnen en die zijn gecertificeerd door een onafhankelijke certificeringsinstantie. Het is belangrijk om te kiezen voor ATEX gecertificeerde stofzuigers omdat deze stofzuigers zijn getest en gecertificeerd om veilig te kunnen werken in explosiegevaarlijke omgevingen. Hierdoor weet u zeker dat de stofzuiger veilig is voor gebruik in uw specifieke omgeving.

V – Wat zijn de voordelen van ATEX stofzuigers?

Het gebruik van ATEX stofzuigers heeft verschillende voordelen voor bedrijven die te maken hebben met explosiegevaarlijke omgevingen. Zo dragen deze stofzuigers bij aan de veiligheid van medewerkers en apparatuur door het voorkomen van vonken, warmte of elektrische ladingen die een explosie kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ATEX stofzuigers leiden tot kostenbesparingen, omdat het risico op explosies en brand wordt verminderd. Dit kan leiden tot minder schade aan apparatuur en minder stilstandtijd in de productie. Tot slot zijn explosieveilige industriezuigers betrouwbaar en minder gevoelig voor storingen en uitval, wat zorgt voor een hogere productiviteit en efficiëntie.

Het is belangrijk om veiligheid in acht te nemen bij het werken in explosiegevaarlijke omgevingen. Het gebruik van industriezuigers kan bijdragen aan een veiligere en betrouwbaardere werkomgeving en kan bovendien leiden tot kostenbesparingen op lange termijn.

VI – Zijn er speciale ATEX accessoires?

Er zijn ook speciale ATEX accessoires beschikbaar om de veiligheid in explosiegevaarlijke omgevingen verder te verbeteren. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste ATEX accessoires:

ATEX filters

Speciale filters die zijn ontworpen om te voorkomen dat ontvlambare stoffen worden verspreid tijdens het stofzuigen.

ATEX slangen

Antistatische slangen die zijn ontworpen om statische elektriciteit te voorkomen en daarmee de kans op vonken en explosies te minimaliseren.

ATEX mondstukken

ATEX-gecertificeerde mondstukken die veilig kunnen worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen. Door het gebruik van speciale ATEX accessoires wordt de veiligheid in explosiegevaarlijke omgevingen verder vergroot.

 

VII – Conclusie

Het gebruik van ATEX stofzuigers is essentieel voor de veiligheid van medewerkers en apparatuur in explosiegevaarlijke omgevingen. Er zijn verschillende soorten industriezuigers beschikbaar, zoals 230V of 380V, luchtaangedreven en compacte stofzuigers.

Het is belangrijk om de juiste ATEX Zone te bepalen voordat er apparatuur wordt gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen en om te kiezen voor ATEX gecertificeerde stofzuigers en accessoires. Het gebruik van speciale indust kan leiden tot een veiligere werkomgeving en kan bovendien op lange termijn kostenbesparend zijn.

HD van Dijk is de specialist en belangrijkste leverancier van ATEX stofzuigers in Nederland en België. Met ruim 35 jaar ervaring! Neem contact op met HD van Dijk voor meer informatie over deze industriestofzuigers en de mogelijkheden voor uw bedrijf. Een compleet overzicht van onze ATEX stofzuigers is hier te vinden: overzicht explosieveilige stofzuigers

Bel ons voor een afspraak: 0518-402247

Of mail ons: info@hdvandijk.nl