De gevaren van fijnstof en het belang van fijnstof filters

De juiste filtratie tegen fijnstof op uw industriële stofzuiger

Wat is fijnstof? 

In de afgelopen jaren heeft het probleem van fijnstofvervuiling veel aandacht gekregen vanwege de schadelijke effecten op de menselijke gezondheid en het milieu. Maar wat is fijnstof en wat zijn de gevaren nou eigenlijk?

Fijnstof is een mengsel van vaste deeltjes en vloeistofdruppels die in de lucht zweven. De twee belangrijkste soorten fijnstof zijn PM 10 deeltjes ( met een grote tot maximaal 10 micrometer) en PM2,5 deeltjes ( met een grote tot maximaal 2,5 micrometer). De deeltjes zijn van microscopische grootte die diep in ons ademhalingssysteem kunnen doordringen en daar een scala aan gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. In deze blog gaan we in op de gevaren van het fijne stof en belichten we het belang van goede fijnstof filters op industriële stofzuigers toe.

De gevaren van fijnstof

Fijnstofdeeltjes zijn klein genoeg om lange tijd in de lucht te blijven hangen, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden ingeademd. Eenmaal ingeademd kunnen ze diep in onze longen doordringen, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen, verergering van astmasymptomen, een verhoogd risico op hartaandoeningen en zelfs vroegtijdig overlijden. Elk jaar sterven er naar schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maar liefst 4,2 miljoen mensen per jaar door het inademen van fijnstof dat diep weet door te dringen in de longen en hart- en vatenstelsel. Fijnstofvervuiling is daarom vooral zorgwekkend in de industriële sector. Tijdens het schuren, vezen, zagen en boren komt veel fijnstof vrij, daarom is het van belang dat de industriële stofzuigers voorzien zijn van het juiste type filtratie.

Uitleg grootte van het fijnstof. En de geschikt filters voor fijnstof stofzuigers.

Kwaliteit luchtfilters

Wij van HD van Dijk bieden een breed scala aan industriële stofzuigers. Voor elke industriële toepassing leveren wij stofzuigers met de juiste type filtratie zodat u geen gezondheidsrisico’s oploopt. Onze stofzuigers zijn standaard voorzien van een hoofdfilter en kunnen optioneel worden geleverd met een tweede filter. Door te kiezen voor deze optie vergroot u de filtercapaciteit, elimineert u gezondheidsrisico’s en vergroot u de zuigkracht. Om u te voorzien van een stofzuiger met de juiste filters gaan wij hier onder nader uitgelegd wat de verschillen zijn van de filters.

L-filters

L-Class filters, ook wel Low-Class filters genoemd, zijn een type filter die vaak wordt gebruikt in industriële stofzuigers. Deze filters zijn ontworpen om een hoger filtratieniveau te bieden dan standaard huishoudstofzuigers, maar zijn niet zo streng als M-klasse filters. Filters uit de L-klasse zijn geschikt voor het opzuigen van lage tot gemiddelde niveaus van gevaarlijk stof, waaronder bepaalde soorten bouwstof, houtstof of andere niet-giftige materialen.

Meest gekozen stofzuigers met L-filters

M-filters

M-Class filters, ook wel Medium-Class filters genoemd, zijn bepaalde filters die vaak worden gebruikt in industriële stofzuigers. Ze zijn ontworpen om een hoger filtratieniveau te bieden en fijnere deeltjes en gevaarlijke stoffen op te vangen in vergelijking met L-Klasse filters. De deeltjes die met de filters kunnen worden opgevangen zijn: silicastof, asbest of andere schadelijke stoffen.

Meest gekozen stofzuigers met M-filters

HEPA 14 filters

HEPA-filters, wat staat voor High-Efficiency Particulate Air filters. Wat industriële stofzuigers betreft, worden HEPA 14 filters vaak gebruikt voor een effectieve filtratie van fijnstof deeltjes in verschillende  industriële omgevingen. De stofzuigers zijn ontworpen voor zware schoonmaaktaken in omgevingen met een hoge concentratie gevaarlijke of schadelijke stoffen zoals bouwplaatsen. De HEPA 14 filters filteren kleine stofdeeltjes zoals PM2,5 deeltjes, dat zijn deeltjes met een diameter van 2,5 micrometer of kleiner. Deze deeltjes staan bekend als de deeltjes die in de longen kunnen raken en daarom als schadelijk worden gezien voor de gezondheid. De deeltjes die met de filters kunnen worden opgevangen zijn: houtstof, fijnstof, bouwstof en kwartsstof.

Meest gekozen stofzuigers met HEPA filters

 

ULPA 15 filter

ULPA staat voor Ultra-Low Penetration Air filters en ULPA 15 filters zijn een specifiek type hoogwaardige luchtfilter. ULPA filters zijn ontworpen om een nog hogere filtratie-efficiëntie te bieden dan HEPA filters. ULPA filters kunnen deeltjes met een groot bereik aan afmetingen afvangen, inclusief zeer kleine deeltjes zoals stof, allergenen, schimmelsporen, bacteriën en sommige virussen. Ze zijn vooral effectief in het afvangen van ultrafijne deeltjes. ULPA 15 filters vangen 99,9995% (of 99,995%) van de deeltjes met een grootte van 0,1 micron of groter op. Hierdoor zijn de filters efficiënter dan HEPA-filters, die 99,97% van de deeltjes met een grootte van 0,3 micron afvangen. De deeltjes die met de filters kunnen worden opgevangen zijn: houtstof, fijnstof, bouwstof, kwartsstof, schimmels, bacteriën en virussen.

Meest gekozen stofzuigers met ULPA filters

Conclusie

Het gebruik van fijnstof stofzuigers met de juiste fijnstof filters is essentieel om de gezondheidsrisico’s te beperken, als het gaat om het welzijn van werknemers en de algehele kwaliteit van de lucht die ze inademen.  Deze gespecialiseerde fijnstof filters van de stofzuigers hebben het vermogen om schadelijke deeltjes, allergenen en verontreinigende stoffen te filteren, die anders de gezondheid van werknemers zouden kunnen schaden.

Door te investeren in industriële stofzuigers met de juiste fijnstof filters kunnen bedrijven zorgen voor een schonere luchtkwaliteit en het risico op ademhalingsproblemen en allergieën onder hun werknemers verminderen. Het vermogen van deze machines om verontreinigingen in de lucht zoals stof, fijne deeltjes en gevaarlijke stoffen efficiënt te verwijderen.

Benieuwd naar ons gehele assortiment industriële stofzuiger? klik dan hier voor ons gehele assortiment.

< Nieuwsoverzicht