Waterbesparing door schoonmaak

Het verlagen van de energierekening is een hot topic bij bedrijven. Wie wil immers niet graag zijn waterrekening verlagen?
Bovendien zijn bij bedrijven de kosten van water vaak gekoppeld aan onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden, die dus werkelijke kosten zijn en geen investeringen. Is waterbesparing mogelijk door schoonmaak?

Hoe kunt u de waterrekening verlagen door schoon te maken?

Het optimaliseren van de consumptie is niet louter een doel, maar symboliseert het vaak een waarde, een manier om dingen te doen. Hoe kunnen we het waterverbruik optimaliseren en zo de waterrekening verlagen? Schoonmaken mag niet over het hoofd worden gezien: het kan een kostenpost zijn, maar het garandeert ook de veiligheid en het welzijn van mens en omgeving. Hoe kunnen we dan de waterrekening verlagen zonder concessies te doen aan de netheid? We moeten de schoonmaakwerkzaamheden zorgvuldig organiseren en de juiste apparatuur kiezen. Onze R-Quartz robot is bijvoorbeeld ook op het gebied van waterverbruik veel efficiënter gebleken, vergeleken met andere vloerschrobmachines in dezelfde categorie. 100 versus 230 liter water.
Deze substantiële besparing wordt door niemand minder dan gebruikers onthuld.

De praktijk

Eén van onze klanten gebruikte zowel de R-Quartz van Floorpul, als een andere machine van hetzelfde type, met een operator aan boord. Daarmee konden de twee ogenschijnlijk vergelijkbare oplossingen in het veld met elkaar worden vergeleken. Het verschil in waterverbruik verscheen bij het eerste gebruik. Om hetzelfde oppervlak schoon te maken, gebruikten de 2 machines respectievelijk:

R-Quartz – 100 liter water

Alternatieve vloerschrobmachine – 230 liter water

De cijfers spreken voor zich: er is een enorm verschil dat een aanzienlijke impact heeft op de waterrekening, zeker als we bedenken dat de schoonmaakwerkzaamheden hier dagelijks plaatsvinden. Maar laten we deze specifieke gebruikssituatie eens nader bekijken, om de voordelen van waterbesparing in schoonmaak beter te begrijpen zonder de kwaliteit van het eindresultaat uit het oog te verliezen.

Schrobmachine water beparing

Type interventie
Onze klant testte de 2 vloerschrobmachines voor het reinigen van een winkelgalerij met een marmeren vloer. Het vuil werd veroorzaakt door dagelijks loopverkeer welke eenmaal per dag verwijderd moest worden. De schoonmaakwerkzaamheden vonden plaats in de ochtend, vóór de opening, samen met andere voorbereidingen en schoonmaakwerkzaamheden waarbij andere ruimtes betrokken waren.

Technische verschillen tussen de 2 machines
Het feit dat de twee machines zeer verschillende hoeveelheden water nodig hebben, heeft het ontwerp en de vorm van elke vloerschrobmachine ook invloed. De tank van de R-Quartz is erg klein en daardoor is de hele machine compacter vergeleken met de andere vloerschrobmachines. Dankzij de compacte afmetingen wordt het manoeuvreren ook eenvoudiger: de machine is wendbaarder, wat de reinigingswerkzaamheden versnelt. Ondanks dat de R-Quartz een kleinere basis heeft, vermindert hij – door zijn bewegingen te optimaliseren – het aantal benodigde behandelingen. De R-Quartz is ook lichter, omdat er een ander type accu’s in gemonteerd zijn. Waar de Floorpul machine lithiumaccu’s heeft, monteert de andere vloerschrobmachine de meer traditionele en zwaardere loodaccu’s.

Deze verschillen hebben weliswaar geen directe invloed op het waterverbruik, maar hebben wel degelijk invloed op de algehele efficiëntie van de machine: hoe lichter een vloerschrobmachine, hoe minder energie er nodig is om hem te verplaatsen.

Hoe nog meer te besparen?

Een andere bron van besparing, die verband houdt met water, heeft ook te maken met chemie. Minder water gebruiken betekent ook minder chemie gebruiken. Echter door nog een stap verder te gaan, is chemieloos reinigen zelfs mogelijk. Dit door gebruik te maken van onder andere Ozon.

Hoe zit het met de schoonmaakkwaliteit?

De klant beweerde niet alleen tevreden te zijn met de resulterende waterbesparing, maar ook met de reinigingskwaliteit die daadwerkelijk toeneemt. Dit door gebruik van de R-Quartz in tegenstelling tot de machine van de concurrent. Ook in dit geval reinigde de R-Quartz, in overeenstemming met andere rapporten, de marmeren oppervlakken, waardoor een zeer hoog glansniveau ontstond. Uit de rapporten van deze klant blijkt dat een zorgvuldige keuze van de reinigingsmachines kan leiden tot consistente waterbesparingen. Die hebben, op hun beurt ,een onmiddellijke impact hebben op de waterrekening.

Waterbesparing in schoonmaak is niet alleen gunstig voor de economische situatie van het bedrijf, maar ook voor het milieu. Aan dit onderwerp hebben wij nog een focus gewijd, die u hier kunt lezen: Waterbesparing en duurzaamheid in de schoonmaakbranche